Знайдена планета, потенційно придатна для життя


За межами Сонячної системи на відстані 20 світлових років від Землі відкрита планета, потенційно придатна для життя.


За оцінкою американських астрономів, на поверхні небесного тіла може бути вода в рідкому стані, а оцінювана сила гравітації вказує на наявність атмосфери. Якщо ці ув'язнення відповідають дійсності, то йдеться про планету з найбільш оптимальними для життя (окрім Землі) умовами серед усіх досі відкритих небесних тел. Про це повідомили автори відкриття з Каліфорнійського університету в місті Санта-Круз і Інституту Карнеги у Вашингтоні.


Учені дійшли цього висновку на підставі 11 років спостережень за сузір'ям Вагів за допомогою оптичного телескопа "Кек-1", який розташований в штаті Гаваї і вважається найбільшим на Землі інструментом цього типу. Новому небесному тілу присвоєна назва "581 G". Воно в 3-4 рази важче за нашу планету, обертається навколо зірки "Глиз 581" ("червоний карлик"), період звернення складає близько 37 земних діб. Оцінна маса дозволяє припускати, що поверхня "581 G" покрита скелями і каменями а сила тяжіння досить велика для існування атмосфери. При цьому учені відмічають, що наявність усіх цих умов не обов'язково означають, що планета придатна для мешкання людини.


"Наші дослідження вагомо свідчать на користь існування планети, потенційно придатної для життя. Ми відкрили її дуже швидко, при цьому її оточення вказує на те, що такі небесні тіла можуть зустрічатися часто" - відмітив професор астрономії і астрофізики Стівен Вогт з Каліфорнійського університету.


Дослідники відкрили дві нові планети, включаючи "581 G", що обертаються навкруги "Глиз 581". Таким чином, їх загальне число зросло до шести. Принанні, на двох з них, виключаючи "581 G", існують передумови для існування життя в тій або іншій формі, сповістили ІТАР-ТАРС.


    Коментарі

    Популярні дописи з цього блогу

    Що таке озоновий шар землі?

    Проблеми озонового шару