Що таке озоновий шар землі?

Про озоновий шар Землі знають багато жителів планети лише те, що в ньому з`явилася величезна діра, і це загрожує вселенської катастрофою. Раз у раз в газетах і журналах з`являються статті, де людей лякають потенційними проблемами. Вчені говорять про прийдешню зміну клімату, який негативно вплине на все живе на Землі. Чи так це насправді? Чи варто турбуватися вже зараз, і не перебільшують вчені масштабність майбутньої біди? Чи загрожує нам в найближче майбутнє руйнування озонового шару, і як це може позначитися на кліматі? Спробуємо у всьому розібратися.
Отже, для початку давайте розберемося, що таке озон і яку він грає роль в природі. Над поверхнею Землі на висоті від семи до дев`ятнадцяти кілометрів атмосфера складається з шару озону. Це особлива форма кисню. Причому на полюсах він розташований нижче - на висоті 7-8 кілометрів, а на екваторі - значно вище, на відстані 17-18 кілометрів від земної поверхні. Таким чином, він розподілений дуже нерівномірно.
Якщо розбирати озон з точки зору хімічних реакцій, то виходить наступна картина. Через сильний дії ультрафіолетового випромінювання Сонця молекула кисню, з якої складається повітряна оболонка землі, приєднала до себе третій атом кисню. Так і вийшов озон.

Варто зазначити, що велика кількість озону в атмосфері - це величезний плюс для нашої Землі. Чим більше його, тим краще він поглинає ультрафіолетові промені. Власне, це і є головне його призначення. Однак не думайте, що озоновий шар атмосфери - це товста подушка, надійно вкриває Землю від розпечених променів Сонця.
Ні. Озоновий шар дуже і дуже тонкий. Щоб візуально ви могли уявити собі його масштаби, можна навести такий приклад. Беремо площа розміром в 45 квадратних кілометрів. Якщо рівномірно розподілити по ній весь наявний в атмосфері Землі озон, то його товщина буде ... всього 0,3 см. Це здається неймовірним! Як такий тонкий захисний «плащ» протягом багатьох тисячоліть вберігає людство від спекотного сонця? Проте, це так.
З огляду на важливу роль озонового шару і його відносно невелика кількість, необхідно докладати всіх зусиль, щоб зберігати захист в цілості. Адже зруйнувати його - багато розуму не треба, а от відновити практично неможливо.


Іноді після дощу, особливо літнього, повітря стає особливо свіжий, приємний, і люди кажуть: «Пахне озоном». Це аж ніяк не образний вислів. Дійсно, якась кількість озону частково проникає в нижні шари атмосфери з потоками верхнього повітря. Це так званий корисний озон. Він і надає атмосфері незвичайну свіжість. Часто таке явище можна спостерігати після грозових злив.
Але буває ще й дуже шкідливий, вкрай небезпечний для людини озон. Вихлопні гази і промислові викиди, потрапляючи під дію променів сонячного світла, вступають в фотохимическую реакцію. В результаті цього утворюється так званий приземний озон. Він дуже шкідливий для здоров`я людини. Найчастіше такий озон зустрічається в мегаполісах і великих містах. Дихати таким повітрям вкрай небезпечно, оскільки цей газ несприятливо діє на бронхи і легені і руйнує їх. Якщо людина надихався таким повітрям, у нього можуть виникнути напади задухи, болі в грудях, серцеві напади, запаморочення.
Страждають від такої поганої екологічної обстановки не тільки люди, а й рослини вздовж доріг. А ось на великій висоті значення озонового шару важко переоцінити. Якби його не було, людство вже згоріло б від ультрафіолету.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Знайдена планета, потенційно придатна для життя

Проблеми озонового шару